dimarts, 4 de març del 2008

EXÀMENS ROYAL ACADEMY OF DANCE


El ballet és un art que, desgraciadament, està molt poc valorat al nostre país. La dansa clàssica és una representació mitjançant moviments molt estudiats tècnicament de qualsevol tipus de sentiment; explica històries que pot entendre tothom perquè tracta temes universals com l’amor. El ballet és una disciplina en tota regla. Tot i que aparentment sembla que no costi esforç, darrera de cada pas hi ha moltíssimes hores d’entrenament i sacrifici. Per a ser un bon ballarí no només cal que tinguis unes condicions físiques determinades, sinó també una personalitat molt forta, esperit de superació i molta constància.

La Royal academy of Dance és una institució internacional dedicada a la formació del ballet clàssic. Va ser fundada l’any 1920 amb l’objectiu de desenvolupar i mantenir el nivell més alt possible de qualitat educativa. Durant tot l’any organitza exàmens i envia examinadors per tot el món perquè puntuïn els coneixements de la gent que es presenta.

El seu pla d’estudis té la següent estructura:
Cursos preparatoris: Pre-Primary i Primary ( a partir de 6 anys)
Children (Grades): Grade 1, Grade 2, Grade 3, Grade 4, Grade 5
Higher Grades: Grade 6, Grade 7, Grade 8
Majors: Intermediate, advanced 1, Advanced 2
Solo Seal Award
Els graus estan inspirats en l’època romàntica del ballet i equivalen a un batxillerat de la dansa. Es fan amb mitja punta i consten de tres parts. La primera és la disciplina de clàssic, que és la més important, ja que és la base. Després hi ha free movement, que incorpora moviments en comú amb altres estils més contemporanis. Per últim hi ha el character que és la representació de danses ètniques d'Hongria, Rússia i Polònia. Els higher grades tenen la mateixa estructura, però són cursos molt més artístics on es valora molt l’expressivitat.
Els majors són els 3 cursos de la carrera de ballet i cada un d’ells es pot dividir en dos, ja que són molt llargs. S’introdueixen les puntes i només es basa en dansa clàssica. Són cursos dissenyats per aquelles persones que es volen dedicar seriosament a la dansa, de manera que ja s’exigeix un tipus de cos determinat i unes condicions físiques pròpies d’una ballarina. Un cop aproves intermediate pots decidir seguir fent els altres cursos per tenir el títol de ballarina i poder cursar el Solo Seal per a ser solista, o pots accedir a la carrera de professora de dansa.

Durant l’any hi ha dues convocatòries. Fas l’exàmen a una acadèmia i ve una examinadora que et pregunta el temari. Pots entrar de quatre en quatre però et demana els exercicis per parelles o individualment. Els exàmens es fan amb l’uniforme que la Royal estableix i amb pianista. L’examinadora et valora mentre fas els exercicis i al cap de dos mesos t’envien les notes.

Realment té molt mèrit que la gent d’aquí es presenti a aquests exàmens, perquè la dansa no té sortida, de manera que la gent estudia una carrera a més de fer ballet. El ballet necessita molta dedicació i sobretot els cursos de majors. Normalment el plantejament de fer aquests exàmens es basa en un repte personal, en el fet de voler millorar i superar-se. És una experiència i una manera de posar-te metes que has de superar.