dimarts, 4 de març del 2008

L'ART DE BANSKY

Banksy va néixer el 1975 a Bristol i és un artista del carrer conegut a nivell mundial, tot i que vol guardar l’anonimat. Els seus grafits decoren parets de tot el món, tot i que la seva ciutat preferida és Londres, i porten a la reflexió i la crítica política. No és estrany llavors, veure obres seves al mur de la vergonya que Israel ha construït, per exemple.

A més dels seus grafits, ha penjat sense autorització obres seves en alguns museus. Tant a la Tate Modern de Londres, com al Museum of Modern Art de Nova York, al Metropolitan Museum of Art, al Brooklyn Museum, American Museum of Natural History, com al Louvre els seus treballs van passar desaparcebuts. Al maig de 2005 es va trobar al British Museum una versió d'una pintura rupestre que mostrava caçadors amb carrets de la compra. al setembre de 2006 modificà l'àlbum de Paris Hilton i repartí 500 còpies de la falsificació en diferents tendes de discos. Entre altres es mostrava la foto de Hilton amb un cap de gos. El CD contenia composicions pròpies de Banksy. El setembre del mateix any va instal·lar una escultura d'un presoner de Guantánamo a un parc d'atraccions de Disneyland. Coneix la seva obra: http://www.youtube.com/watch?v=yOZU6R-h8ho

A través d’un art urbà com els grafits Bansky vol provocar. És molt irònic a l'hora de dibuixar i a través de la burla fa una crítica punyent a diversos membres polítics i diverses situacions socials injustes. El més curiós de tot és que els seus grafits, una pràctica il·legal molt criticada per gran part de la societat i fins i tot considerada no art per alguns, han entrat a la cultura d’èlit i són considerats obres d’art molt cotitzades. No sé si ell tenia l'intenció de ser un antisistema però, el que està clar, és que ara en forma part.